Skoči na glavno vsebino

Knjižnica ŠC Škofja Loka

Na Centru in na Trati

Prva stran | Knjižnica ŠC

Knjižnica je prostor, kjer lahko dijaki in študentje poiščejo strokovno literaturo, literaturo za splošno-izobraževalne predmete in knjižno gradivo za veselje in prosti čas. Je multimedijski prostor, kjer si dijaki lahko v okviru šolskih ur ogledajo filme na filmskem platnu z dobrim ozvočenjem. Je tudi prostor za medsebojno druženje in poglabljanje medsebojnih prijateljskih odnosov. Dijaki in študentje imajo na voljo tudi uporabo štirih računalnikov.
V knjižnici imamo preko 11.200 enot knjižnega in neknjižnega gradiva. Dijakom, študentom, učiteljem in ostalim strokovnim delavcem so med drugim na razpolago periodične publikacije, ki jih lahko berejo v čitalnici ali pa si jih za krajši čas izposodijo domov.
Knjižno gradivo je dosegljivo po načelu prostega pristopa. Uporabniki lahko iščejo gradivo s pomočjo računalnika preko spleta, saj je knjižnica aktivno vključena v slovensko prosto dostopno vzajemno kataložno bazo COBISS+. Gradivo je urejeno po sistemu univerzalne decimalne klasifikacije (UDK-sistem).
Storitve šolske knjižnice so enakopravno zagotovljene vsem članom šolske skupnosti, ne glede na starost, raso, spol, religijo, narodnost, jezik, strokovni ali socialni status. (IFLA-UNESCO Manifest).

enot knjižnega in neknjižnega gradiva

Delovni čas knjižnice

Knjižnica deluje na dveh lokacijah.

Center

Ponedeljek 7.00-17.00

Torek-petek 7.00-14.00

Trata

Ponedeljek-petek 7.00-11.30

Simona Polše Zupan

T 04 506 23 04

E simona.polse-zupan@scsl.si

Irena Jenko

T 04 506 23 45

E irena.jenko@scsl.si

Knjižnični red

Članstvo

Član knjižnice avtomatsko postane vsak dijak. Člani knjižnice so tudi zaposleni v šoli. Dijaki in zaposleni ne plačujejo članarine.

Izposoja

Izbira gradiva za študente je velika. Na voljo so strokovno gradivo, leposlovje in periodika v čitalnici. V priročni knjižnici ponujamo priročnike, slovarje in enciklopedije. Izposoja je za študente in profesorje brezplačna. Gradivo si lahko izposodite na dom, in sicer:

  • knjižno gradivo za 14 dni,
  • serijske publikacije pa za 1 teden.

Podaljšanje

Gradivo je mogoče podaljšati, in sicer:

  • knjižno gradivo za 2 tedna
  • serijske publikacije za 1 teden

Odškodnine

  1. Za nepravočasno vrnjeno gradivo knjižnica zaračunava zamudnino po veljavnem ceniku:
  • 0,10 EUR /enoto gradiva /dan

Odškodnine za izgubljeno gradivo: vrednost gradiva + 3,5 EUR (stroški obdelave). Vrednost gradiva lahko uporabnik nadomesti tako, da prinese enako nadomestno gradivo. V tem primeru plača le stroške obdelave. Vrednost gradiva se določi glede na tržno ceno, dobavljivost in vrednost gradiva za naše uporabnike.

  1. Odškodnine za poškodovano gradivo:

Vrednost odškodnine se določi glede na tržno ceno gradiva in obseg poškodbe. Vrednost določi knjižničarka. Uporabniki so dolžni poravnati nastale stroške pred naslednjo izposojo gradiva.

Novo na šolskih knjižnih policah

David Zupančič: Znanost mirnega življenja

Založnik o knjigi

Kako sploh deluje človeško telo?

Nova knjiga priljubljenega zdravnika je pripoved o iskanju miru v hektičnem vsakdanjiku. Knjiga temelji na avtorjevih lastnih izkušnjah in izzivih, hkrati pa ima močno znanstveno podlago, saj so nasveti podprti s citiranjem več kot 70 strokovnih raziskav.

Spodbuda k razmisleku o lastnem vsakdanu

»V trenutku, ko presežeš to skepso, da meni pa ja ni treba delati na sebi, se odpre neskončno priložnosti. Takrat, ko nehaš živeti z mantro tak pač sem, sprejmite me, lahko prevzameš odgovornost zase in postaneš bolj podoben tisti različici sebe, ki te bo lahko iskreno navdušila. Onkraj cinizma se začne prava rast.«

(odlomek iz knjige)

Bob Flexner: Understanding wood finishing: How to select and apply the right finish

Založnik o knjigi

Nicknamed the “Bible” of wood finishing, Understanding Wood Finishing is a best-selling, easy-to-understand resource that teaches readers everything they need to know, from preparing and staining wood to different types of wood finishes, coloring techniques, filling pores, removing finishes, and more.

Les, material sedanjosti in prihodnosti – prednosti in izzivi

Založnik o knjigi

Priročnik informativno, promocijsko, problemsko, s podatki in dejstvi, tudi s primerjavo z drugimi gradbenimi materiali, utemeljuje, zakaj naj bo les kot material prva izbira pri gradnji in pri izdelkih.
Les je strateška surovina Slovenije, njegova obdelava in uporaba sta priložnost za lesnopredelovalno panogo. Zakaj les kot material premalo izkoriščamo?

Miha Šalehar: Notranji pir ali kako se prepiti do konca: priročnik za rekreativne pivke in pivce z dvomi

Založnik o knjigi

Miha Šalehar, avtor knjižnih uspešnic in dolgoletni radijski voditelj, ki je za ustvarjalno slovo od delovnega petka nekoč celo skoval besedno zvezo »notranji pir«, premišljuje o globoko ukoreninjenem delu slovenske folklore, zapovedanem vsakemu pravemu dedcu – rekreativnem pijančevanju. Zakaj smo tako radi pijani? Zakaj vse pomembne trenutke v življenju zalijemo s kupico rujnega? Kaj se zgodi, ko pivec ugotovi, da ne pije več on piva, temveč pivo njega? In kaj vse, ko si reče: »Dovolj je!«

Adam Kay: Človeško telo: popolni (in popolnoma nagravžni) vodnik po človeškem telesu

Založnik o knjigi

Kako sploh deluje človeško telo?

Človeško telo je izjemno, fascinantno in, no … precej čudno. Ta knjiga bo mladim (in ne tako mladim) razkrila, kaj se v resnici dogaja v notranjosti nas samih in odgovorila na res pomembna in tudi najbolj čudna vprašanja. Zato se udobno namestite, sprostite, nadenite si gumijaste rokavice in pustite, da vas zdravnik popelje na nadvse zanimivo potovanje po notranjosti vašega telesa, ki je polno dogodivščin, povezanih tako z delovanjem pljuč, možganov in mišic kot z iztrebki in bruhanjem.

 

»Katera je največja mišica v telesu? Ne, gluteus maximus ni rimski cesar. Tako zdravniki rečemo ritnici, in to je naša največja mišica. Sicer imamo zdravniki posebne izraze za vsak del telesa. Predvsem zato, da nam ni treba stalno uporabljati besed, kot je ritnica.«

(odlomek iz knjige)

Mateja Zorko Pavšar: Šepet metulja

Založnik o knjigi

Knjiga je zgodba o sanjah in priložnostih. Je zgodba o Janu, ki je nadarjen za programiranje, a pri uresničiti svojih sanj zaradi avtizma naleti na številne ovire. Dokazati mora, da je njegova drugačnost v resnici njegova genialnost.

Zoran Smiljanić, Ivan Smiljanić: Črni plamen: požig Narodnega doma v Trstu

Založnik o knjigi

Strip je kombinacija izmišljenih oseb in dogodkov ter zgodovinskih dejstev, povezanih s požigom Narodnega doma v Trstu 13. julija 1920 in je obeležba stoletnice dogodka. Junaka sta izmišljena mlada fanta, Slovenec Josip Furlan in Italijan Giuseppe Pazzi, ki odraščata na realnem zgodovinskem ozadju v Trstu ob začetku dvajsetega stoletja. Skozi njune oči spremljamo Trst, ko je bil še del Avstro-Ogrske monarhije, naraščajoče napetosti med italijansko in slovensko-hrvaško skupnostjo, izbruh prve svetovne vojne in njene posledice, razpad avstro-ogrske monarhije, nastanek nove jugoslovanske države, politična mešetarjenja velikih sil, nastanek in vzpon fašizma, kot vrhunec pa požig Doma, ki še danes osuplja z brutalnostjo in histerijo tistega usodnega večera. V tej »kristalni noči italijanskega fašizma« izpostavljamo manj znane dogodke in usode, ki so spletli tragično prelomnico, po kateri se je vse spremenilo.

 

Nagrada Zlatirepec na festivalu Tinta za najboljši izvirni strip v letu 2020, nominacija za knjigo leta na 34. slovenskem knjižnem sejmu.

Gorenjska ob tridesetletnici Republike Slovenije

Založnik o knjigi

Publikacija Gorenjska ob tridesetletnici Republike Slovenije vsebuje 49 člankov, ki so jih pisali različni avtorji. V člankih so predstavljeni akterji slovenske osamosvojitve, ki prihajajo z Gorenjske, predstavljeno je obdobje prvih demokratičnih volitev na Gorenjskem, sledi predstavitev vojnih dni in kronologija dogajanja, glavni vojaški akterji z Gorenjske. Vojnemu obdobju sledi predstavitev razvoja gospodarstva, infrastrukture, okolja, turizma, šolstva, kulture itd. V publikaciji so predstavljeni tudi gorenjski dobitniki medalj na zimskih in letnih olimpijskih igrah, dotaknili pa smo se tudi črne plati življenja: kriminala. Knjigo zaključujemo s spomini na leto 1991. Spomine so od svojih staršev in starih staršev zbrali dijaki Gimnazije Franceta Prešerna iz Kranja.

Vinko Möderndorfer: Romeo in Julija iz sosednje ulice: pesmi in ena tragedija s hollywoodskim koncem

Založnik o knjigi

Kdo so sodobni Romei in Julije? Fantje in punce iz šolskih klopi, ki se srečujejo s prvimi zagledanostmi in privlačnostmi, pa tudi z lastno sramežljivostjo in nesamozavestjo. Prostori v pesmih so šola, ulica ali dom, narava pesmi pa sega od izjemno duhovitih preko toplih in prisrčnih do tudi bolj resnih. Pesnik ob tem pokaže veliko posluha za mlade in njihove drobne srčne tegobe ter srečanja, ob katerih se iskri.

Knjiga je primerna tako za samotna branja, ob katerih bodo nemara bralci prepoznali kakšen lasten “simptom” oziroma čustva, s katerimi – morda – ne vejo najbolje, kaj bi, prav tako pa tudi za branja v dvoje, ob katerih bo gotovo tudi veliko hihitanja. Nekaj odgovornosti za to vsekakor nosijo tudi ilustracije Jureta Engelsbergerja, ki so inteligentno humorne; kot pravi, je moral tudi sam pesniti, seveda likovno.

Priznanje zlata hruška za najboljšo slovensko mladinsko leposlovno knjigo.

Holly Jackson: Tako rekoč mrtva

Založnik o knjigi

Mrtva punca na sprehodu!

Pip Fitz-Amobi preganjajo duhovi njene zadnje preiskave. Toda kmalu jo najde nov primer, v središču katerega je tokrat Pip. Ima zasledovalca, ki jo znova in znova sprašuje: »Kdo bo iskal tebe, ko boš ti izginila?«
Pip kmalu odkrije povezavo med njenim zasledovalcem in lokalnim serijskim morilcem, vendar policija noče ukrepati. Ko se nevarna igra začne, je jasno, da je Pip, če ne najde odgovorov, tako rekoč mrtva …

Tretji del v seriji Pridna punca preiskuje umor

Holly Jackson: Pridna punca, huda kri

Založnik o knjigi

Naj pride resnica na dan! Za življenje in smrt gre.
Nekdo je pogrešan. Nihče ne govori. Toda tokrat VSI poslušajo …

Pip Fitz-Amobi ni več detektivka.
Njen podkast o resničnem zločinu, v katerem pripoveduje o primeru umora, ki ga je razrešila lani, je postal viralen. A Pip je odločena, da so njeni detektivski dnevi končani.

Vendar bo morala prelomiti dano obljubo, ko bo izginil nekdo, ki ji je blizu, in policija ne bo mogla glede tega storiti ničesar. Če ne bodo preiskovali oni, bo to storila Pip in ob tem razkrila še več temnih skrivnosti njenega domačega mesta. Toda ali bo našla odgovore, preden se izteče čas?

Drugi del v seriji Pridna punca preiskuje umor

Holly Jackson: Pridna punca preiskuje umor

Založnik o knjigi

Triler, ob katerem si boste grizli nohte!

Policija je zaprla primer umora. Pred petimi leti je Sal Singh umoril srednješolko Andie Bell. Policija je prepričana, da je bil storilec on. Vsi prebivalci malega angleškega mesta Kilton prav tako verjamejo tej zgodbi.
Toda Pippa Fitz-Amobi, ki odrašča v tem mestecu, kjer se zgodi le malo kriminalnih dejanj, še vedno dvomi, da je to res. Ko si Andiejin primer izbere za temo raziskovalno projektne naloge, začne odkrivati skrivnosti, za katere si nekdo v mestu obupano želi, da bi ostale skrite.
In če je pravi morilec res še vedno na prostosti, je vprašanje, kako daleč bo šel, da bo Pip preprečil brskanje po preteklosti, v kateri se skriva resnica …

Prvi del v seriji Pridna punca preiskuje umor 

Karen M. McManus: Ni več kaj reči

Založnik o knjigi

Resnični zločin lahko za sabo pusti lažno sled.

Pred štirimi leti je Brynn po šokantnem umoru najljubšega učitelja zapustila šolo Saint Ambrose. Zgodba o umoru se je pojavila na naslovnicah, potem ko so trije učenci Saint Ambrosa v gozdu za šolo našli učiteljevo truplo, a primera nikoli niso razrešili. Zdaj, ko se Brynn seli domov in je začela svoje sanjsko pripravništvo v resničnostni kriminalni oddaji, je odločena, da bo ugotovila, kaj se je v resnici zgodilo.
Do resnice se bo lahko dokopala preko otrok, ki so našli gospoda Larkina. Eden izmed njih je bil tudi njen nekdanji najboljši prijatelj Tripp Talbot. Brez njegovega opisa dogodkov bi druga dva otroka morebiti obtožili umora gospoda Larkina, po zaslugi Trippa pa namesto tega zdaj kraljujeta na vrhu družbene lestvice Saint Ambrosa. Trippova prijatelja nista nikoli pozabila, kaj je Tripp tistega dne naredil zanju, a tudi on ni pozabil, da je bilo vse, kar je takrat povedal policiji, laž.
Kopanje po preteklosti bo nedvomno pretreslo sedanjost, in ko Brynn začne raziskovati, kaj se je tistega dne v gozdu pripetilo, odkrije skrivnosti, ki bi lahko spremenile vse, kar je vedela o Saint Ambrosu, gospodu Larkinu in nekdanjem najboljšem prijatelju Trippu Talbotu.

Pred štirimi leti je nekdo zakrivil umor. Najbolj grozljivo pa je, da je morilec morda bliže, kot se zdi.
Glejte, da bodo vaši prijatelji blizu … Skrivnosti pa hranite še bliže.

Mojca Širok: Praznina

Založnik o knjigi

Težko pričakovan zaključek trilogije
Tu je še zaključek izjemno priljubljene trilogije, ki pa je postavljen v Bruselj. Gre za politični triler, kjer nikoli ne veš, kdo je kriv, saj v zaledju v resnici stoji nevidni sistem, ki je neranljiv in se obnavlja. Praznina odstira mehanizme delovanja tako kriminala belih ovratnikov v Bruslju kot narkomafije v bližnjem Antwerpnu. Ključni zaplet knjige je v tem, da nevidne sile izkoristijo epidemijo covida za postpandemične olajšave. Na veliko vprašanj – po številnih preobratih in presenečenjih – najde tudi odgovore. Ali se bo v knjigi kdo prepoznal?

Mojca Širok: Evidenca (2. del trilogije)

Založnik o knjigi

V zaspani soseski v središču Ljubljane nedaleč od predsedniške palače policija najde truplo. Trije mladi novinarji novičarskega spletnega portala odkrijejo mahinacijo z zemljiščem ob največjem letališču v državi, v katero sta vpletena vplivni poslanec in podjetje s sedežem v davčni oazi. Znana televizijska novinarka na soočenju kandidatov za evropske volitve pomembnega ministra obtoži, da je bil sodelavec nekdanje jugoslovanske službe državne varnosti.
Trije na videz nepovezani dogodki imajo skupne korenine v času pred osamosvojitvijo Slovenije. Razkritje identitete trupla privleče iz pozabe temne sence preteklosti in klobčič, v katerega so zapleteni kriminalisti, politiki, poslovneži in novinarji, se začne odvijati z vrtoglavo hitrostjo.
Politična srhljivka Mojce Širok Evidenca govori o kriminalnem dogajanju na slovenskih tleh in je polna preobratov in presenečenj, napeto branje, ki govori o zabrisanih mejah in prikritih povezavah v svetu politike, kriminala in medijev.

Mojca Širok: Pogodba (1. del trilogije)

Založnik o knjigi

Kriminalni roman Pogodba, dobitnik nagrade modra ptica 2018, je literarni prvenec, povezan s temo, ki jo avtorica zelo dobro pozna. Prvi umor se zgodi v prestižni četrti, v vili enega najuspešnejših rimskih odvetnikov. Sledi še prometna nesreča na drugem koncu Rima in samomor mafijskega bossa v zaporu … Raziskovanje zakulisnega dogajanja iz novic črne kronike nas odpelje v osrčje mafijskega dogajanja. Glavni akterji – kriminalisti, novinarji, tožilci in politiki – imajo marsikdaj tudi zavezujočo skupno preteklost. Njihove ljubezenske in prijateljske vezi se prepletajo s službenimi dolžnostmi, in meje med tem, kje se konča država in začne mafija, so zelo zabrisane.

Irena Svetek: Črni princ (zadnji del trilogije)

Založnik o knjigi

Črni princ je zadnja knjiga iz trilogije o Miu Aurelliju, ki kot državni tožilec razrešuje umore in morilske strasti. Skozi vse tri zgodbe se tudi on otepa s svojimi lastnimi zasvojenostmi. Kriminalka je tudi tokrat postavljena v različne kraje v Sloveniji in izven naše države. Mio Aurelli je v tej zadnji zgodbi še najbolj osebno vpleten, saj je masakrirana žrtev domnevno njegova sestra. Glavna nit Črnega princa je bolečina, tako psihična, še bolj pa fizična. Vse to avtorica zapleta v vedno nove konflikte. Poigrava se z natančno izrisanimi profili glavnih in stranskih likov. Načne morbidna vprašanja ne le nasilja, ampak samouničevalnosti. Ves čas nas drži v negotovosti in napetem pričakovanju, vse do fenomenalnega razpleta.

Irena Svetek: Beli volk (2. del trilogije)

Založnik o knjigi

V Kočevskem rogu leži golo truplo mlade ženske, nekdo ji je prerezal vrat in jo odvrgel v zaraščenem pragozdu. Na obrazu ima masko v obliki volčje glave, ki ima namesto ust železne palice. Patolog Patrik Valbureto ugotovi, da je bila žrtev posiljena, na njeni rami opazi človeški ugriz. Tožilec Mio Aurelli mora ob pomoči ekipe ugotoviti, kdo je umorjena in kaj pomeni bela volčja maska. Poti vodijo v Belo krajino, kjer je Aurelli preživel poletje z bivšo ženo Violo, in v Kočevje, kjer je žrtev delala v Društvu za zaščito kočevskega volka. Aurelli spozna Peruna in Mokoš, starša umorjene ženske, ki skrivata veliko družinsko skrivnost, in ko v votlini sredi Kočevskega roga najdejo novo truplo, se zgodba o prepovedani ljubezni in grehih prednikov začne počasi sestavljati. Beli volk je druga v vrsti psiholoških kriminalk Irene Svetek, okvir zgodbe pa je vpet v staroslovansko mitološko izročilo.

Irena Svetek: Rdeča kapica (1. del trilogije)

Založnik o knjigi

Ko Ljubljano prekrije sneg, sredi parka na Kodeljevem sprehajalec psa odkrije golo truplo brutalno umorjene trinajstetne deklice, oblečene le v rdeč plašček. Kriminalistično preiskavo usmerja okrožni državni tožilec Mio Aurelli, pot do resnice pa ga vodi v majhno mesto na jugu Srbije, kjer je bila pred leti na krut način umorjena mlada ženska. Sin, ki je bil priča materinemu umoru, je bil pri štirih letih posvojen in odpeljan v Slovenijo. Aurelli mora ugotoviti, kako sta zgodbi povezani, in ko od pravoslavnega popa prejme dnevnik, ki mu ga je zapustil zdaj že odrasli sin umorjene ženske, se začne zgodba počasi sestavljati.
Roman Rdeča kapica razkriva temne in sprevržene plati človeške narave, obenem pa družbi nastavlja ogledalo, v katerem odsevajo daljnosežne posledice vzgojnega zanemarjanja in zlorabe otrok. Je prvi v seriji psiholoških kriminalk Irene Svetek, v katerih kot glavni lik nastopa okrožni državni tožilec Mio Aurelli, zasvojenec z igrami na srečo.

Janez Bogataj: Vivat academia, vivant professores!: šege in navade maturantov na Slovenskem

Založnik o knjigi

Knjiga odstira bogat zgodovinski razvoj proslavljanja mature, z vsemi spremembami, novostmi in opuščanji pojavnih oblik obredov. Zato je v prvi vrsti namenjena vsem maturantkam in maturantom, ki so ali še bodo opravljali maturo ali zrelostni izpit. Pričujoča knjiga naj bi spodbudila tudi večjo skrb za zbiranje in ohranjanje dediščine maturantskih proslavljanj in obredov. V nekaterih gimnazijah na Slovenskem prav zgledno skrbijo za to področje gimnazijskega življenja, drugod spet z vsako generacijo maturantov odhajajo v pozabo številne podrobnosti. Jubilejnim gimnazijskim kronikam bi lahko v prihodnje namenili več pozornosti in tako ohranjali spomin na obdobje, ki se ga od vsega gimnazijskega življenja vsi najraje spominjamo.

Zoran Smiljanić, Marijan Pušavec: Kajuh, pesnik partizan

Založnik o knjigi

Resnična zgodba o ljubezni, poeziji, vojni in smrti.
Stripovska biografija o mladeniču iz Šoštanja, pesniku, skojevcu, komunistu, vosovcu, partizanu … in ljubimcu. Star komaj dvajset let je v svojih pesmih z občuteno intonacijo, strastno interpretacijo in empatijo do tistih brez glasu nagovoril slovenskega človeka v najhujših vojnih stiskah, ko sta bila pod vprašajem obstoj naroda in življenja posameznikov. Za življenja je vrhunec popularnosti doživljal pol leta pred smrtjo, ko je na partizanskih mitingih ekstatično deklamiral svoje verze in v srcih poslušalcev sprožal močne čustvene odzive. Bil je prva rokenrol zvezda, slovenski Jim Morrison, Bob Dylan in John Lennon svojega časa, krik protesta in upora proti nasilju in krivicam. Po vojni ga je ljudska oblast odlikovala z redom narodnega heroja in si prisvojila njegove pesmi ter jih kanonizirala za potrebe komemorativnih obredov. Kajuhova poezija je ta nesporazum preživela. Danes doživljata njegova osebnost in poezija novo življenje pri mladih, ki ga sprejemajo kot glas nove generacije. Njej je posvečen ta strip.

Mojca Ilc Klun, Helena Verdev: Geografija: raziskujmo naš planet: učbenik za geografijo za srednje tehniško/strokovno in poklicno tehniško izobraževanje

Založnik o knjigi

Za poučevanje geografije v srednjih strokovnih in poklicno-tehniških šolah smo v založbi Modrijan izobraževanje pripravili nekaj povsem novega, svežega, interaktivnega in močno podprtega z multimedijo.
Nova učna serija Geografija: raziskujmo naš planet je plod bogatih izkušenj odlične avtorske skupine in upošteva najnovejše didaktične smernice in novosti v stroki. Gradivo je osredotočeno na dejanske potrebe, zmožnosti in zanimanja dijakov in dijakinj v programu srednjega strokovnega in poklicnega izobraževanja.

Individualizirani program: priročnik za kakovostno pripravo in evalvacijo individualiziranega programa za otroke s posebnimi potrebami

Založnik o knjigi

Priročnik je namenjen vsem strokovnim delavcem, ki se pri svojem delu srečujejo z učenci s posebnimi potrebami in sodelujejo pri pripravi in spremljanju individualiziranega programa (IP).
Priročnik bralca vodi skozi proces priprave in spremljanja IP, in sicer z vidika sodelujočih pri pripravi in uresničevanja IP ter vsebine in načina oblikovanja IP. Vsako teoretično poglavje je ob koncu podkrepljeno s primeri iz prakse ter ključnimi podatki za pripravo in spremljanje IP. Prikazani primeri služijo za konkretizacijo teoretičnih opredelitev in usmeritve za strokovne delavce.
Usmeritve ob koncu poglavij pa strokovni delavci smiselno uporabijo tudi pri pripravi in spremljanju IP za otroke s posebnimi potrebami, ki se v skladu z 21. členom Zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami in Pravilnikom o osnovnošolskem izobraževanju učencev s posebnimi potrebami na domu izobražujejo na domu.

Jože Trobec, Marta Zore: Strip o Prešernu

Založnik o knjigi

Strip o Prešernu na 61 straneh na poljuden način predstavlja življenje in delo dr. Franceta Prešerna od rojstva pa do smrti. Namenjen je bralcem od 12. leta dalje. Služi tako odraslim bralcem, ki želijo obnoviti poznavanje Prešerna ali o njem izvedeti marsikaj novega, kakor tudi starejšim osnovnošolcem kot zanimiv in zelo koristen učni pripomoček pri predmetu slovenski jezik.

V 420 sličicah z dialogi in pojasnjevalnim dodatnim besedilom so na verodostojen način predstavljene vse temeljne postaje pesnikovega življenja in dela.

Irena Androjna: Modri otok

Založnik o knjigi

Zgodba se dogaja na namišljenem otoku nekje na Jadranu. V napeto pustolovsko zgodbo so spretno vtkani fantazijski elementi, ki nas popeljejo v skrivnostno Kraljestvo neskončne zarje.

Ko Adrijan, Ernest in Lena prispejo na Modri otok, se jim še sanja ne, kako bo štirinajst dni, kolikor jih bodo preživeli na njem, za zmeraj zaznamovalo njihova življenja. Kot udeleženci raziskovalnega tabora naj bi se poglobili v navade prebivalcev otoka, se zabavali in počeli reči, ki jih pač počneš na morju, a že prvi dan se nehote zapletejo v skrivnostno mrežo, ki jo tke zlovešči svetilničar Stibor …

Otroci nas potrebujejo

Založnik o knjigi

V knjigi dr. Neufeld in dr. Maté raziskujeta sodobni fenomen sledenja vrstnikom: pojav, kjer so otroci in najstniki svoje vrednote, identiteto, vzorce vedenja in načela, kaj je prav in kaj narobe, začeli prevzemati od vrstnikov in ob tem popolnoma ignorirajo svoje starše.

Spy × Family

Založnik o knjigi

Gre za  japonsko serijo mang, ki jo je napisal in ilustriral Tatsuya Endo. V akcijski komediji spremljamo vohuna in njegovo življenjsko zgodbo.

Slovenščina in jaz 2 – jezik in književnost: Samostojni delovni zvezek za slovenščino v 2. letniku srednjih poklicnih šol

Založnik o knjigi

Slovenščina in jaz je učna serija za pouk slovenščine v programu srednjega poklicnega izobraževanja. V eni knjigi je združeno gradivo, namenjeno tako pouku jezika kot književnosti. Gradivo je osredotočeno na dijake in dijakinje, spodbuja njihovo aktivno sodelovanje in samostojnost pri učenju, razvijanje sporazumevalnih zmožnosti, ustvarjalnost, nadgrajevanje znanja ter razumevanje vloge jezika in književnosti v poklicnem in vsakdanjem življenju.

V samostojnem delovnem zvezku, ki je sodobna in priljubljena oblika učnega gradiva, so združeni elementi berila, učbenika in delovnega zvezka.

Matematika in jaz A: Samostojni delovni zvezek za matematiko v srednjih poklicnih šolah

Založnik o knjigi

Matematika in jaz je učna serija za pouk matematike v programu srednjega poklicnega izobraževanja.

V samostojnem delovnem zvezku so razlagalne učbeniške vsebine združene z elementi delovnega zvezka in ga lahko dijaki in dijakinje med poukom aktivno uporabljajo. Razlaga je prepletena z zgledi in nalogami, s čimer gradivo spodbuja k sodelovanju pri pouku.

 

Za pomoč pri samostojnem učenju so s QR-kodami dodane povezave do razlagalnih videoposnetkov, ki so jih pripravili profesorice in profesorji matematike.

Miha Kovač: Berem, da se poberem: 10 razlogov za branje knjig v digitalnih časih

Založnik o knjigi

Ali ima branje knjig v dobi digitalnih medijev sploh še smisel? Zakaj bi se prebijali čez obsežne romane, ko pa si lahko ogledamo serijo, pobrskamo po spletu ali preprosto čas preživljamo kako drugače? Ta knjižica ponuja deset razlogov za branje, ki dokazujejo, da ima branje knjig številne pozitivne stranske učinke.

Z branjem knjig si širimo in poglabljam obesedišče, ostrimo sposobnost mišljenja na vseh področjih, krepimo zmožnost razumevanja in se uri-mo v empatiji – vse to pa so temelji za razmišljanje z lastno glavo, ne nazadnje pa tudi za uspeh in srečo.

Učbeniki in učbeniški sklad na Srednji šoli za strojništvo

Učbeniki in učbeniški sklad na Srednji šoli za lesarstvo

Dostopnost