Knjižnica ŠC Škofja Loka

Prva stran | Knjižnica ŠC

Knjižnica je prostor, kjer lahko dijaki in študentje poiščejo strokovno literaturo, literaturo za splošno-izobraževalne predmete in knjižno gradivo za veselje in prosti čas. Je multimedijski prostor, kjer si dijaki lahko v okviru šolskih ur ogledajo filme na filmskem platnu z dobrim ozvočenjem. Je tudi prostor za medsebojno druženje in poglabljanje medsebojnih prijateljskih odnosov. Dijaki in študentje imajo na voljo tudi uporabo štirih računalnikov.
V knjižnici imamo preko 11.200 enot knjižnega in neknjižnega gradiva. Dijakom, študentom, učiteljem in ostalim strokovnim delavcem so med drugim na razpolago periodične publikacije, ki jih lahko berejo v čitalnici ali pa si jih za krajši čas izposodijo domov.
Knjižno gradivo je dosegljivo po načelu prostega pristopa. Uporabniki lahko iščejo gradivo s pomočjo računalnika preko spleta, saj je knjižnica aktivno vključena v slovensko prosto dostopno vzajemno kataložno bazo COBISS+. Gradivo je urejeno po sistemu univerzalne decimalne klasifikacije (UDK-sistem).
Storitve šolske knjižnice so enakopravno zagotovljene vsem članom šolske skupnosti, ne glede na starost, raso, spol, religijo, narodnost, jezik, strokovni ali socialni status. (IFLA-UNESCO Manifest).

Delovni čas knjižnice

Knjižnica deluje na dveh lokacijah.

Center

Ponedeljek 7.00-17.00

Torek-petek 7.00-15.00

Trata

Ponedeljek-petek 7.00-11.30

Petra Žemva

nadomešča Katjo Mrak

T 04 506 23 04

E petra.zemva@scsl.si

Irena Jenko

T 04 506 23 45

E irena.jenko@scsl.si

Knjižnični red

Članstvo

Član knjižnice avtomatsko postane vsak dijak. Člani knjižnice so tudi zaposleni v šoli. Dijaki in zaposleni ne plačujejo članarine.

Izposoja

Izbira gradiva za študente je velika. Na voljo so strokovno gradivo, leposlovje in periodika v čitalnici. V priročni knjižnici ponujamo priročnike, slovarje in enciklopedije. Izposoja je za študente in profesorje brezplačna. Gradivo si lahko izposodite na dom, in sicer:

 • knjižno gradivo za 14 dni,
 • serijske publikacije pa za 1 teden.

Podaljšanje

Gradivo je mogoče podaljšati, in sicer:

 • knjižno gradivo za 2 tedna
 • serijske publikacije za 1 teden

Odškodnine

 1. Za nepravočasno vrnjeno gradivo knjižnica zaračunava zamudnino po veljavnem ceniku:
 • 0,10 EUR /enoto gradiva /dan

Odškodnine za izgubljeno gradivo: vrednost gradiva + 3,5 EUR (stroški obdelave). Vrednost gradiva lahko uporabnik nadomesti tako, da prinese enako nadomestno gradivo. V tem primeru plača le stroške obdelave. Vrednost gradiva se določi glede na tržno ceno, dobavljivost in vrednost gradiva za naše uporabnike.

 1. Odškodnine za poškodovano gradivo:

Vrednost odškodnine se določi glede na tržno ceno gradiva in obseg poškodbe. Vrednost določi knjižničarka. Uporabniki so dolžni poravnati nastale stroške pred naslednjo izposojo gradiva.

Virtualna knjižnica

 Leposlovje

 • Biblosponuja izposojo in prodajo e-knjig. Do teh storitev dostopate s člansko številko in geslom, ki ga pridobite z včlanitvijo v splošno knjižnico.  
 • Bralnicaposreduje petindvajset spletnih strani, ki omogočajo prenos digitaliziranih knjig s celega sveta.
 • Internet Archiveje neprofitna knjižnica z milijoni brezplačnih knjig, filmov in drugega gradiva. 

Ker je izbira literature velika, vam lahko pri odločitvi pomaga spletni portal Dobre knjige.

Zvočne knjige

 • Igralka Patrizia Jurinčič Finžgar je začela na Soundcloud nalagati posnetke zgodovinskega romana Zaročencapesnika, pisatelja in dramatika Alessandra Manzonija (1785–1873), največjega avtorja italijanske romantike. Roman se dogaja v Milanu v 17. stoletju, ko so v severni Italiji vladali Španci in natančno po dokumentih opisuje težko življenje malih ljudi, zlasti zaljubljencev Lucije in Renza, ki jih pestijo revščina, vojna in, seveda, kuga.

Učbeniki in strokovno gradivo

 • Založbi Rokus Klett in Modrijan omogočata dostop do učbenikovza profesorje in dijake.
 • Tukaj pa je na voljo 41 e-učbenikov, ki so bili razviti v različnih projektih Zavoda RS za šolstvo.
 • Tudi Mladinska knjigaponuja uporabo e-učbenikov. 
 • Stopite v Kamro, kjer vas čaka bogata digitalizirana kulturna dediščina slovenskih pokrajin.
 • Digitalna knjižnica Slovenijezagotavlja dostop do raznovrstnih digitalnih vsebin s področja znanosti, umetnosti in kulture.
 • DEDI-Digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem
 • World Digital Library skrbi za brezplačen dostop do rokopisov, redkih knjig, zemljevidov, fotografij in drugih pomembnih dokumentov s celega sveta.
 • SlovarjiInštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Revije in časopisi

Filmi in oddaje

 • V arhivu RTV SLOlahko najdete pestro izbiro dokumentarnih in informativnih oddaj ter filmov.

Virtualni obiski muzejev

Zanimivosti

 • Pisateljica J. K. Rowling je objavila brezplačno spletno stran Harry Potter At Home, povezano z vsebinami iz knjig o mladem čarovniku.

Knjižničarji priporočamo

 • Na povezaviso navedene največje svetovne uspešnice izdane v založbi Mladinska knjiga. 

Kako izbrati e-bralnik?

 • Na povezavivam bo Anže Tomić svetoval o izboru e-bralnika po vaši meri. 

enot knjižnega in neknjižnega gradiva

Novo na šolskih knjižnih policah

Annette Hess: Nemška hiša (Učila International, 2020)

Založnik o knjigi:

Frankfurt 1963.

Eva z družino živi v stanovanju nad gostiščem Nemška hiša.

Dela kot prevajalka in je tik pred zaroko, ko nepričakovano dobi službo tolmačke na sodnem procesu. Njeni starši in njen bodoči mož so proti: gre za prvo sojenje zločincem iz Auschwitza, ki bo potekalo v njihovem mestu. Eva, ki še nikoli ni slišala za ta kraj, sledi svojemu občutku in se zoperstavi družini. Sprejme izziv, ne da bi slutila, da veliki sodni proces ne bo nepreklicno spremenil samo Nemčije, temveč tudi njeno življenje.

Tom Phillips: Ljudje (Učila International, 2020)

VZNEMIRLJIVO POTOVANJE PO NAJBOLJ DOMISELNIH IN KATASTROFALNIH POLOMIJAH V ZGODOVINI ČLOVEŠTVA

Knjiga britanskega novinarja in satirika Toma Phillipsa prinaša kratko zgodovino človeške civilizacije – s poudarkom na izbrani seriji bežnih prikazov nekaterih najneumnejših napak, ki smo jih ljudje naredili v dolgih stoletjih obstoja naše vrste. Avtor je namreč iz različnih zgodovinskih obdobij in z različnih delov planeta nabral pestre primere trajne nagnjenosti človeštva k delanju resnično katastrofalnih napak, ker se pusti zapeljati najrazličnejšim kognitivnim predsodkom. Knjiga, ki je izjemno zabavna in obupno depresivna hkrati, se bere kot zanimiva mešanica Daniela Kahnemana, Malcolma Gladwella in Jareda Diamonda – vse to pa je obilno zabeljeno s šalami in referencami na pop kulturo.

V 70.000 letih, kolikor ljudje že hodimo po zemlji, smo naredili lep napredek. Umetnost, znanost, kultura, trgovina – v evolucijski prehranski verigi smo pravi zmagovalci. Ampak resnici na ljubo ne gre vse kot po maslu, včasih – samo občasno – nam uspe resnično, zares prav neverjetno zamočiti.

Od kampanj vodje Maa proti štirim nadlogam do ameriške prašne sklede; od avstrijske vojske, ki je neke noči pijana napadla samo sebe, do največje svetovne velesile, ki je za predsednika izvolila prvaka resničnostne televizije … prav nič ne pretiravamo, če zapišemo, da kot vrsta z leti ne postajamo bolj modri.

Zato vas bo naslednjič, ko ga boste resnično pokronali, ta knjiga opomnila: lahko bi bilo še veliko huje …

Lucy Adlington: Šivilje iz Auschwitza (Učila International, 2022)

Založnik o knjigi:

Pretresljiva kronika žensk, ki so uporabile svoje šiviljsko znanje, da so preživele holokavst in ustvarjale čudovita oblačila v nenavadni modni delavnici, ustanovljeni v enem najbolj zloglasnih taborišč smrti druge svetovne vojne.

Na vrhuncu holokavsta je bilo petindvajset mladih zapornic – večinoma judovskih žensk in deklet – v razvpitem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau izbranih, da v posebnem salonu kreirajo, krojijo in šivajo čudovito modo za ženske iz nacistične elite. Upale so, da jih bo to delo rešilo pred plinskimi komorami.

To modno delavnico, imenovano zgornji šiviljski atelje, je ustanovila Hedwig Höss, žena komandanta taborišča, stranke pa so bile žene esesovskih stražarjev in oficirjev. Tu so šivilje izdelovale kakovostna oblačila za družabne dogodke SS-a v Auschwitzu in za dame iz družbene smetane v nacističnem Berlinu.

Knjiga Šivilje iz Auschwitza na podlagi različnih virov – med drugim tudi pogovorov z zadnjo še živečo šiviljo – predstavlja usode teh pogumnih žensk. Njihove družinske in prijateljske vezi jim niso pomagale le preživeti preganjanja, ampak tudi odigrati svojo vlogo v taboriščnem odporu. Zgodovinarka Lucy Adlington izjemne izkušnje šivilj vplete v splošni okvir nacistične politike plenjenja in izkoriščanja, razkrije pohlep, krutost in hinavščino Tretjega rajha ter ponudi nov pogled na malo znano poglavje druge svetovne vojne in holokavsta.

Mark O'Conell: Živeti kot stroj (Učila International, 2018)

Založnik o knjigi:

Transhumanizem je gibanje, ki skuša preseči omejitve človeškega telesa – naših fizičnih sposobnosti, inteligentnosti in življenjske dobe – ter se pri tem nadeja, da lahko ob pomoči tehnologije postanemo nekaj več, kot smo. Pri tem ga podpirajo milijarderji iz Silicijeve doline in nekatera največja svetovna podjetja.

Irski novinar Mark O’Connell v svojem nagrajenem prvencu razišče izjemne možnosti in številna moralna  vprašanja, ki se nam kažejo, ko razmišljamo o človeškem telesu kot napravi. Obišče največji obrat za krioniko na svetu, da bi videl, kako so se nekateri posamezniki odločili odložiti smrt. Odkrije podtalno skupino biohekerjev, ki si vgrajuje elektronske priprave pod kožo, da bi si okrepila čute. Spozna skupino znanstvenikov, ki mrzlično raziskuje, kako bi človeštvo obvarovali pred umetno superinteligenco.

Kam nas vodi obsedenost s tehnologijo? Kaj pomeni razvoj umetne inteligence – ne le za poslovno rabo in hišno pomoč, temveč na splošno za človeštvo? Nam lahko tehnologije, ki jih ustvarjamo, da bi nam pomagale, nazadnje celo škodijo?

O’Connell se loteva vseh teh vprašanj, ob tem pa predstavlja poglobljen, živahen in duhovit pogled na vplivno gibanje. Ko raziskuje, kaj bi pomenilo živeti kot stroj, podaja tudi zanimivo razmišljanje o tem, kaj pomeni živeti kot človek.

Prelomna knjiga, ki nikogar ne bo pustila neprizadetega.

Anja Kovačič: Ujeta v svobodi (Miš, 2021)

Založnik o knjigi:

Roman Ujeta v svobodi je izpoved popotnice, ki zaradi ukinjenih letov ob začetku svetovne pandemije ostane ujeta na Salomonovih otokih. Sama. V tropskem raju, med neznanimi ljudmi in njihovimi običaji. Prepuščena svoji iznajdljivosti. Z izostrenim pogledom in veščim peresom novinarke nas s potopisno natančnostjo popelje na odisejado po Avstraliji, Havajih, Fidžiju, Salomonovih otokih in se s spomini dotika še nekaj drugih raziskovanj. Preživi hurikan sredi oceana, doživi umor med aborigini, se tik pred njegovim zaprtjem povzpne na Uluru, se potaplja z morskimi psi, za nekaj dni v roke prime belo kredo in se prelevi v učiteljico na vaški šoli … Kraje povezuje z ljudmi. Neznanimi ljudmi, ki ji prečkajo pot.

»Nekateri so mi nastavili ogledalo, drugi so mi prisolili zaušnico, nekateri so pluli po isti reki, čeprav proti toku … bili pa so enostavno tam, ko sem jih najbolj potrebovala.«

A pot ni samo fizična. Sredi divjine, pod tisočerimi zvezdami neskončnega neba, se zgodi tudi metafizična pot vase in v globine svoje biti. »Ali sem res morala tako daleč stran, da se spoznam in sprejmem?« dobi odgovor: »Potem je prišlo kar samo od sebe. To se zgodi, ko si na pravi poti. To se zgodi, ko se začneš sprejemati.«

Odkrije neskončno moč v svobodi. Kajti življenje so spomini. Trenutki. Doživetja. Izkušnje. Pot.

Gabi Kreslehner: Nik odide (Miš, 2022)

Založnik o knjigi:

Vsebina:

Nik je tipičen izobčenec: je dober učenec, marsikaj ga zanima, vendar je majhen, sramežljiv, povrhu vsega se rad drži zase. Na piko ga vzame skupina štirih razrednih frajerjev in ga dnevno nadleguje. Nekega dne profesor Niku naroči, naj sošolki Mili, najlepši punci v razredu in eni od »mogočne četverice«, pomaga pri učenju matematike. Mila skozi tedne skupnega učenja povsem spremeni svoj odnos do »čudaškega« sošolca, kar pa sproži plaz nepredvidenih dogodkov. A kaj storiti, ko vsi gledajo stran? Nasilje namreč ne izgine samo od sebe. In Nik to dobro ve, zato se v nekem trenutku postavi zase. Toda stvari gredo predaleč in znajde se pred največjo preizkušnjo v življenju, v kateri bo spoznal, kaj je pravi pogum.

O delu:

Že na samem začetku romana se znajdemo na policijskem zaslišanju, ki nas takoj posrka v hitro odvijajočo se zgodbo. Čeprav se roman osredotoča na nasilje, s katerim se sooča Nik, pa ozadje, ki ga zariše pisateljica, zastavlja izjemno pomembna vprašanja: Zakaj vsi gledajo stran? Zakaj učitelji ne ukrepajo, čeprav slutijo, kaj se dogaja? Kako se zoperstaviti krivici? Ganljiv in aktualen roman o vrstniškem nasilju je odlično izhodišče za razmislek ter pogovor o  tem, da se o okrutnostih ne sme molčati, temveč je  nanje treba opozarjati in jih reševati.

Borut Podgoršek: Stražar z neba – Zgodbe slovenskih letalcev 2 (Sierra5, 2020)

Založnik o knjigi:

V knjigi sta predstavljena France Bolhar in Pavlin Zule, pomorska letalca vojne mornarice Kraljevine Jugoslavije, ki sta obiskovala Pomorsko letalsko šolo v Divuljah pri Splitu, službovala v pomorskem letalstvu ter se po drugi svetovni vojni ponovno srečala v Domžalah.

V knjigi se prepletata in dopolnjujeta njuni pripovedi, ki ju je Borut Podgoršek skoraj popolnoma ohranil v izvirni obliki. Podkrepil ju je s spremnimi besedili, citati nekaterih drugih pomorskih letalcev, osebnimi dokumenti, fotografijami, predmeti ter drugimi viri in literaturo, ki osebni pripovedi dopolnjujejo, nadgrajujejo in mestoma potrjujejo ter tako povečujejo verodostojnost. V celoto združena in smiselno urejena pripoved bralcem na izviren način približa življenjski poti obeh prijateljev ter tudi način življenja pomorskih letalcev kot poklicne skupine. Skozi opise načina življenja in dela ter opise pomembnih, zanimivih in značilnih dogodkov spoznavamo tudi medsebojne odnose, vrednote in način razmišljanja pomorskih letalcev. Spoznavamo pa tudi sošolce, kolege in nadrejene obeh pripovedovalcev, med katerimi je veliko Slovencev. Glavnina zgodb v knjigi se dogaja med leti 1920 in 1933.

David Attenborough: Življenje na našem planetu – Moje pričevanje in videnje prihodnosti (Učila International, 2021)

Založnik o knjigi:

Izjemna knjiga Življenje na našem planetu je del zapuščine Davida Attenborougha, v kateri naravoslovec, novinar in velik zagovornik našega planeta razmišlja o svojem življenjskem delu, dramatičnih spremembah planeta, ki jih je doživel, in o tem, kaj lahko naredimo za našo skupno boljšo prihodnost.

Življenje na našem planetu je bilo izbrano za najboljšo knjigo portala Goodreads s področja znanosti in tehnologije za leto 2020.

Obvezno branje za naravovarstvenike in vse, ki imajo radi knjige o našem planetu in njegovi biotski raznovrstnosti.

KOMENTAR UREDNICE:

Attenborough, katerega dokumentarne serije so se za vedno zapisale v naš kolektivni spomin, v knjigi opiše, kaj se je s svetom dogajalo v času njegovega življenja – v devetih desetletjih od njegovega rojstva do danes (knjigo je napisal pri 94); poda pa tudi napovedi, kaj naj bi se z Zemljo dogajalo do začetka dvaindvajsetega stoletja.

Velik poudarek je na izgubljanju divjine, to se mu zdi ključen problem – zato je treba zdaj oživiti svetovno divjino: v knjigi poda nasvete, kako jo obuditi in s tem Zemlji vrniti nekaj stabilnosti.

Tadej Golob: Virus (Založba Goga, 2021)

Založnik o knjigi:

kriminalni roman

v izboru za knjigo leta 2021

Ali ni vsako naše dejanje, tudi kriminalno, samo sledenje osnovni življenjski matrici? Vsako zlo posledica nekega prejšnjega zla, okužbe z njim?

Brane Ternovšek: Razgledni stolpi Slovenije (Tourist guide, 2021)

Založnik o knjigi:

Prva slovenska publikacija, ki nam informativno, pa tudi z zgodbami in legendami, predstavi 153 slovenskih grajenih razglednikov (stolpov, ploščadi in opazovalnic narave).

V drugem delu knjige se sprehodimo skozi zgodovino slovenskih razglednih stolpov, nekatere občine in druge organizacije pa nam razkrijejo svoje načrte za postavitev novih razglednikov.

Dodana je tudi nova turistično-rekreativna ponudba: Transverzala slovenskih razglednih stolpov.

Anna Gavalda: 35 kil upanja (Mladinska knjiga, 2020)

Založnik o knjigi:

Ganljiv roman o neizmerni stiski odraščajočega šolarja, ki pravi, da sovraži šolo, da jo sovraži bolj kot vse na svetu.

Sovražim šolo. Sovražim jo bolj kot vse na svetu.

Tako se začne zgodba trinajstletnega Grégoirja. Šole ne mara, v njej se ne počuti sprejetega, nima prijateljev in je zelo nesrečen. Dobro se počuti le v dedkovi delavnici, med orodjem, ko kaj novega ustvari, popravi. Tako kot je Grégoire razočaran nad šolo, sta nad njegovim neuspehom razočarana oče in mama. Njihova družina ni srečna, ne le zaradi Grégoirjevih ocen. Na srečo ima fant dedka, ki ga zna videti takega, kakršen je: čuteč, srčen in spreten z rokami. Grégoirju pomaga priti do spoznanja, česa si v življenju želi in kaj ga resnično osrečuje ter kako najti pravo pot zase.

Knjiga je nagrajena z znakom kakovosti zlata hruška.

Karel in Marjeta Natek: Svet v presežnikih (Mladinska knjiga, 2022)

Založnik o knjigi:

Monografija o svetovnih presežnikih, ki so delo mogočnih naravnih sil in človekovega delovanja, predstavlja ‘NAJ’ celine, države, morja, otoke, gorstva, puščave, ognjenike, gozdove, reke, slapove, narodne parke, mesta, jezike, verstva, zgradbe, ceste, železnice, letališča …

S skrbno izbranimi fotografijami in besedili so predstavljene največje, najmogočnejše, najvišje, najdaljše, najgloblje, najveličastnejše značilnosti in posebnosti 118 ‘velikih’ presežnikov. Dodali smo jim še 60 ‘malih’, ki zaokrožujejo podobo NAJ planeta.
Več kot 900 fotografij, 50 preglednic, 50 dodatnih zgodb in 120 drobnih zanimivosti vas bo zagotovo pritegnilo k raziskovanju veličastnih presežnikov.

Allen N. Mendler: Motivacija v razredu: Orodja in strategije za učinkovito poučevanje (Rokus Klett, 2020)

Založnik o knjigi:

Motivacija je eden od ključnih dejavnikov za uspeh učnega procesa. Samo motivirani učenci sodelujejo, sprašujejo, razmišljajo, vrednotijo, ustvarjajo … Veliko učiteljev se pogosto sprašuje, kako motivirati svoje učence, kako navezati stik z njimi in kako vzbuditi njihovo zanimanje za učenje.

Priročnik Motivacija v razredu ponuja učinkovite metode in številna praktična orodja za motiviranje učencev. Namenjen je tako osnovnošolskim kot srednješolskim učiteljem. V njem je predstavljenih pet temeljnih strategij, ki jih lahko uporabite kot vodilo, ko želite svoje učence motivirati in jih opolnomočiti za delo v razredu.

Strategije so v priročniku ponazorjene s konkretnimi primeri iz razreda, ponujajo pa tudi zamisli za razvijanje lastnih.

Marko Petrič: Nelesni materiali v izdelkih lesnopredelovalne in pohištvene industrije (Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo, 2008)

Založnik o knjigi:

Osnovno znanje o najrazličnejšim materialih in ne samo o lesu je nepogrešljivo za vse, ki proučujejo les in lesne proizvode, delajo z lesom in ustvarjajo proizvode, v katerih je les prevladujoča sestavina. V publikaciji so na zgoščen način podana osnovna znanja o polimerih, kovinah in zlitinah, keramiki, steklu, kamninah, kompozitih in nanomaterialih ter o njihovih lastnostih. Poudarek je na povezavah med zgradbo materialov in njihovimi lastnostmi, obravnavani materiali pa so izbrani bodisi na osnovi njihove vsesplošne uporabe v vsakdanjem življenju, bodisi z vidika njihove uporabe v pohištveni in lesno-predelovalni industriji.

Leon Oblak: Trženje lesnih izdelkov in storitev (Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo, 2012)

Založnik o knjigi:

Učbenik obravnava vse najpomembnejše teme, ki so pomembne za razumevanje vloge trženja v sodobnem podjetju – od tržno usmerjenega strateškega načrtovanja, trženjskega raziskovanja, ugotavljanja nakupnega vedenja kupcev, trženjskega napovedovanja, izbora ciljnih trgov in pozicioniranja ponudbe, razvoja izdelkov, določanja njihovih cen, tržnega komuniciranja do okoljevarstvenega trženja in razporejanja trženjskih sredstev.

Nataša Strlič in Damijan Stepančič: Osamosvojitev (Miš, 2021)

Založnik o knjigi:

Velika ilustrirana knjiga o poti slovenskega osamosvajanja je kot nalašč za vse radovedneže. Tako za tiste, ki se vsega še (pre)dobro spomnijo, kot za tiste, ki takrat še niso bili niti rojeni. Knjiga ponuja objektiven in slikovit vpogled v dogajanje, življenje in vzdušje v Sloveniji med letoma 1980 in 1992. 

Jasmina Klopčič, Janja Smrkolj: Otip narave – pletarski priročnik (Kmečki glas, 2021)

Založnik o knjigi:

V novem pletarskem priročniku nas avtorici seznanita z različnimi materiali za pletenje, njihovo pripravo in uporabo (vrba beka, ličje, slama, srobot, ločje). Natančno so prikazani postopki pletenja za kar 25 izdelkov, kot so: različne košarice, torba, opletena steklenica, košek, ptičja krmilnica, novoletni okraski …

S pomočjo knjige se naučimo pletarskih veščin in se navdušimo za to staro umetno obrt, izdelki so lepi, postajajo vedno bolj modni, saj so iz naravnih materialov in so zato tudi trajnostni.

Mojca Šifrer Bulovec: Pletarstvo: priročnik na temo pletarstva (Loški muzej in LAS Obsotelje in Kozjansko, 2021)

Založnik o knjigi:

V uvodnem delu priročnika Mojca Šifrer Bulovec, kustosinja etnologinja Loškega muzeja Škofja Loka, predstavi zgodovino pletarstva na Loškem, od prvih pisnih virov, ki omenjajo pletene koše, do druge polovice prejšnjega stoletja. Tajda Jerkič, etnologinja in sodelavka Rokodelskega centra DUO Škofja Loka, prikaže zgodbo pletarja Janeza Krišlja, ki izhaja iz pletarske družine in nadaljuje stoletja staro izročilo pletarstva na Gorenjskem. Vključen je postopek izdelave škundre – košare z ravnim dnom, ki je bila v Poljanski dolini v rabi za delo na njivi – iz leskove vitre. Celoten postopek v priročniku je opremljen tudi s QR-kodami, ki bralca odpeljejo na povezavo do ustreznega odlomka v dokumentarnem filmu.

Nataša Konc Lorenzutti: Gremo mi v tri krasne (Miš, 2021)

Založnik o knjigi:

Kaj vse se lahko zgodi na poletnem taboru v naravi, kjer se znajde druščina mladostnikov, ki so jih odrezali od sodobne tehnologije? Če upoštevamo, da ima vsak od njih svoje težave, nekateri zelo, drugi manj resne, je odgovor: marsikaj! Panični in agresivni napadi in izpadi, zdravstvene težave, prve simpatije, včasih smešni in kdaj čisto resni komunikacijski zapleti, celo pogrešan oče …

V mladinskem romanu Nataše Konc Lorenzutti sledimo dvema pripovedovalcema, Valentini in Urošu, ki ga poznamo že iz knjige Avtobus ob treh. Vsak po svoje doživljata tabor, predvsem pa nam odstirata svoji zgodbi – Valentino zaznamujejo motnje hranjenja, Uroša pa nezdravo podleganje sodobni tehnologiji.

Trajnostna raba lesa (Fit media, 2021)

Založnik o knjigi:

V čem je čar lesa?
Zakaj je les material z izjemnim potencialom? V Sloveniji to vemo ali ne?
Kako znižuje ogljični odtis in kako z lesom v krožnem gospodarstvu?
S kakšnim designom izdelkov v izvoz in kako do prepoznavne blagovne znamke?
Kako poslovati z najmanj stroški?

Odgovore daje priročnik za trajnostno rabo lesa.

Učbeniki in učbeniški sklad na Srednji šoli za strojništvo

Učbeniki in učbeniški sklad na Srednji šoli za lesarstvo

Da bi katerokoli pomembno knjigo dobro razumeli, bi jo morali celo prepisati.

Guy de Maupassant

Dostopnost