Skoči na glavno vsebino

V petek, 8. 5. 2020, se je odvijalo že 7. državno tekmovanje dijaških podjetij, ki poteka pod okriljem Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih. V programu sicer po svetu sodeluje na milijone mladih, v Sloveniji pa poteka pod licenco Junior Achievement. Letos je v programu sodelovalo rekordno število dijaških podjetij.

Izjemoma je letos tekmovanje potekalo preko spleta, vseeno je bilo zelo zanimivo. Srednjo šolo za lesarstvo so uspešno predstavili dijaki 4.al oddelka s šestimi dijaškimi podjetji (Wood’n Wire, Wireles, Lamp’ca, Ekolant, Xylo in Soaker).

Posebna komisija podjetnikov in gospodarstvenikov ocenjuje dijaška podjetja v devetih različnih kategorijah. Na tekmovanju in sejmu se je letos predstavilo 62 dijaških podjetij iz različnih srednjih šol širom Slovenije.

Potrebno je poudariti, da je že sama udeležba na tekmovanju, ki hkrati pomeni, da je podjetje uspešno zaključilo projekt, vredna pohvale. Na sejem oziroma tekmovanje namreč pride dobrih 60 % podjetij, ki se po šolah ustanovijo v začetku šolskega leta. Vsa dijaška podjetja so zgledno pripravila predstavitve in zaključna poročila, nominirana dijaška podjetja pa so opravila intervjuje s komisijami, ki so bile formirane za posamezne kategorije.

 

Posebno pohvalo pa si zaslužijo nagrajenci in teh je bilo letos veliko. Najbolj uspešno dijaško podjetje iz Srednje šole za lesarstvo je bilo podjetje Xylo, ki izdeluje lesena stojala za računalniške monitorje. Osvojili so skupno 2. mesto v glavni kategoriji za Podjetje leta in osvojili 1. mesto po izboru komisije Alumni Ja Slovenija. Številčno največ nagrad je pobralo dijaško podjetje Lamp’ca, ki je prejelo 2. mesto v kategoriji Inovativnost, 2. mesto v kategoriji Izviren slovenski izdelek in 3. mesto v kategoriji Najboljši film. Lamp’ca sicer izdelujejo lične svetilke in navdihujejo z zgodbo. Uspeh lesarjev je s 3. mestom v kategoriji Izviren slovenski izdelek dopolnilo podjetje Ekolant, sicer ekipa, ki je bila, poleg podjetja Xylo, izbrana med 6 super finalistov za Podjetje leta. Podjetje Ekolant s svojo idejo podpira krožno gospodarstvo, izdelujejo pa lesena svetila. Dijaško podjetje Soaker je bilo nominirano v kategoriji Inovativnost in si kljub temu, da niso prejeli nagrade, zaslužijo pohvalo za izvirno rešitev za sušenje športne opreme.

Potrebno pa je poudariti, da so skupni zmagovalci letošnjega tekmovanja naši kolegi, prihajajo namreč iz Šolskega centra Škofja Loka iz Srednje šole za strojništvo. Fantje iz podjetja Recolor so razvili sprej za večkratno uporabo, ki ga lahko uporabnik sam napolni z barvo, poleg tega pa je s svojim poslovanjem podpirajo krožno gospodarstvo.

 

Vsem iskreno čestitamo, dijakom dijaškega podjetja Recolor pa želimo uspešen nastop na evropskem tekmovanju, ki bo letos potekal preko spleta, država gostiteljica pa je Portugalska.

Posnetek zaključnega dogodka s podelitvami nagrad si lahko pogledate na povezavi.

 

Dostopnost